-Gammelt skilt Kommer hjem

Vi står her til denne åbningsfest og kan glæde os over, at Teatret endnu engang har gennemgået en renovering, en renovering der var nødvendig for at sikre teatret, dets virke og dets brugere samt sikre at der også i fremtiden er nye forretningspotentialer, som kan tiltrække endnu flere brugere og være stærkt kulturelt tilbud i vores landsdel.

 

Men for at stå her i dag – så ligger der en historie bag – et stykke kulturhistorie

 

Nykøbing har siden middelalderen været gøglernes og teatres by.

Der har været teatersal ovenpå Løveapoteket, I kirkens klosterfløj, på Hotel Baltic og her hvor vi står nu – har der været teater i mere end 150 år. Nykøbing F. Teater – Industribygningen, som blev bygget af Industri- og Håndværkerforeningen og delvist finansieret ved salg af folkeaktier.

 

Bygningen blev opført med tanken om Et forsamlingssted, hvor byens teater, kultur- og foreningsliv kunne udfolde sig.

 

Siden 1912 er der spillet revy her på teatret

 

I 1934 brænder teateret og der er store diskussioner om, hvorvidt Industribygningen og teatret skulle genopbygges, for ikke alle var positivt stemt for teateret: Bænkene De var så grimme og umulige, at de ikke kunne dø – men de er her trods alt ikke mere og teateret har da også fået nye stole siden.

 

Men det ”folkelige” vandt – teaterbygningen var blevet et folkekrav – og i 1936 bliver Industribygningen med Teatret genopført i den tidstypiske Funkisstil.

 

Og selvom servitutten med krav om teater for tid og evighed er ophævet for mange år siden, må vi i den grad glædes over at det er her i endnu.

 

Både Teatres venner og Kulturmindeforeningen har med hver vores perspektiv en stærk interesse i historien, kulturen og vores fælles kulturarv og det at bevare for fremtiden – og det udgangspunkt bragte os sammen en tilfældig dag i en tilfældig sammenhæng i en tilfældig samtale om løst og fast. Men samtalen endte med, at Erling siger: jamen jeg har da ”en sjov lille ting” stående, den må du se. Jamen det må jeg da.

 

Det var desværre ikke Sikker-Hansen’s glasmosaik, det havde nok også været lidt for fantastisk, men til gengæld var det noget andet.

 

…nede i fru Hansens kælder, ja der fandt vi ikke frikadeller, men nede i Hr. Nielsens kælder fandt vi lidt historie der tæller.

 

Begejstringen var stor.. og vi blev hurtigt enige om, at denne sjove lille ting – måtte tilbage til sin oprindelse – for det symboliserer det der var og det som stadig er Et forsamlingssted, hvor byens teater, kultur- og foreningsliv kunne udfolde sig.

 

Vi har pudset og nusset lidt på den lille sag  og vi håber derfor, at fortiden kan finde plads både i nutiden og i fremtiden, og minde folk om den vision og den folkelighed,  der var baggrunden for opførelsen af Industribygningen og ikke mindst ønsket om et stærkt kultursted for byen.

 

ordet til Erling…

8. marts 2018
Det var nok lidt tilfældigt at jeg reddede skiltet fra losspladsen, men det var ikke helt tilfældigt, at jeg tog dette lokale kulturhistoriske klenodie med hjem i kælderen. Jeg er formand for Nykøbing F. Teaters Venner og tænkte, at det selvfølgelig skulle tilbage til teatret ved en passende lejlighed – og det er så i aften.
Kort om Nykøbing F. Teaters Venner: Vi er en forening, der arbejder for at Nykøbing F. Teater følger med tiden og fortsat udvikler sig til gavn for både kultur- og erhvervsliv i et stort lokalområde. Vi bygger på de visioner og den holdning som Industri- og Håndværkerforeningen havde, da teatret brændte i 1934: Et teater skal byen have! I dag kan vi konstatere, at der ikke findes mange teatre i provinsen med så lang en historie og så moderne faciliteter. Jeg vil tillade mig at sige, at Nykøbing F. Teater er hastigt på vej i superligaen og rustet til fremtidige behov. Brug det!